25 Nisan 2010 Pazar

patlıcan beğendili tart


Malzemeler


Hamuru için;
125 Gr. (yarım paket) Tereyağ
2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
2 - 2,5 Su Bardağı Un
1 Paket (mahlepli) Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Tuz

İç malzemesi için;
5 Adet Kemer (ince uzun) Patlıcan
50 Gr. (tepeleme 1 yemek kaşığı) Tereyağ
1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
3/4 Su Bardağı Süt (1 su bardağından 1 parmak eksik)
1 Su Bardağı (rendelenmiş) Kaşar Peyniri
1 Çay Kaşığı (tepeleme) Yenibahar

Yapılışı

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağı ile yoğurdu mikserle 1 dk. çırpın.
1,5 Su bardağı un, tuz ve kabartma tozunu birlikte eleyin, yoğurt-yağ karışımına ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanıncaya kadar azar azar un eklemeye devam edin.
Ele yapışmayan, hafif sert bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örterek buzdolabında, yarım saat kadar dinlendirin.
Patlıcanları, fırının ızgarasında (yada istediğiniz farklı bir yöntem ile) közleyin. Bekletmeden kabuklarını soyup, üzerine limon sürerek kararmamasını sağlayın. Minik minik doğrayın.
Derin bir teflon tavaya, tereyağını koyun, orta ateşte eritip, kızdırın. (dikkat edin yanmasın)
Tereyağa unu ekleyin ve çırpma teli ile hızlıca karıştırın, 30 sn. kadar kavurun.
Sürekli karıştırarak azar azar sütü ekleyin, eklediğiniz süt kaynamaya başlayınca yeniden eklemelisiniz.
Karışıma patlıcanları ve yenibaharı ekleyin, bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın.
Rendelenmiş kaşarı ekleyin, kaşarın kendi sıcaklığında erimesi ve harcın ılınması için oda sıcaklığında bir süre bekletin.
Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça koparın. Büyük parçayı unlanmış tezgahta mümkün olduğunca ince açın.
28 cm.lik tart kalıbını yağlayın. Açtığınız hamuru dışarıya hafifçe taşacak şekilde yayın, hamurun üzerine çatalla bir kaç delik açın.
İç malzemeyi yayın ve kenara taşan hamurları içe doğru kapatın.
Ayırdığınız minik hamuruda açın ve üzerine kapak gibi kapatın.
Hamurun üstüne bıçakla çizikler atarak, çiçek şekli verin.
Üzerine herhangi bir şey -yumurta, yoğurt vs.- sürmeyin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık bir saat pişirin.
Ilık servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder