25 Nisan 2010 Pazar

elmalı üzümlü çörek


Malzemeler


Hamuru için;
100 Gr. Tereyağ
1 Çay Bardağı Pudra Şekeri
1 Adet Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
2 Su Bardağı Un

İç harcı için;
2 Adet (orta boy) Yeşil Elma
1 Çay Bardağı (sarı) Kuru Üzüm
1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
4 Yemek Kaşığı (iri kırılmış) Ceviz
1 Tatlı Kaşığı (silme) Tarçın
1 Çay Bardağı Toz Şeker
3 Yemek Kaşığı Su

Yapılışı
Elmaların kabuklarını soyup, çekirdeklerini temizleyin ve minik küp küp doğrayın.
Derin bir teflon tavaya, elmaları, kuru üzümü, tarçın, toz şeker ve suyu koyun.
Orta ateşte, sürekli karıştırarak, elmalar yumuşayıp, karışım karamelize bir hal alıncaya kadar, yaklaşık 5-6 dk. pişirin.
Ocağı kapatın ve portakal kabuğu rendesi ile cevizleri ekleyin.
Karışımı ılınmaya bırakın.
Oda ısısında iyice yumuşamış olan tereyağını, pudra şekeri ile çok az yoğurun.
Yumurtayı ekleyip, çok az daha yoğurun.
1 Su bardağı un ile kabartma tozunu birlikte eleyin ve yağlı karışıma ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Kalan unu azar azar hamur toparlanıncaya kadar ekleyin, yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yapın.
Zamanınız var ise hamuru, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
Hamurdan limon ya da portakal büyüklüğünde bir parça koparın ve unlanmış tezgahta, dikdörtgen olacak şekilde, mümkün olduğu kadar ince açın.
Hamurun geniş tarafına bir miktar harç koyun ve uzunlamasına rulo yapın.
Hafifçe yağladığınız ya da yağlı kağıt serdiğiniz (ben softbowl silikon mat kullanıyorum) tepsiye dizin.
Üzerine herhangi bir şey sürmeyin.
Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, üzeri ve altı hafif turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
Fırından çıkardıktan 1-2 dk. sonra, üzerine pudra şekeri serpin.
Ilınınca da istediğiniz büyüklükte kesin.
Çok fazla bekletmeden servis yapın.
Pudra şekerini fırından çıkar çıkmaz serperseniz, sıcaklığı ile içine çeker. Bu nedenle 1-2 dk. sonra serpmekte fayda var.
İç harcı yeterince tatlı olduğu için, hamurundaki şeker miktarı bence yeterli. Ama ay çöreği tarifini deneyen bazı arkadaşlar, hamurdaki şekeri az bulmuştu mesela :) Kendi damak zevkinize göre hamurdaki şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
Çörekleri keserken, tırtıklı ve keskin bir bıçak kullanın, dağılabilir.
Hamurda tereyağ yerine margarinde kullanabilirsiniz ama tereyağının verdiği lezzet çok başka. Sıvı yağ kullanmanızı ise önermiyorum, kıtırlık vermiyor bana göre.
Oktay usta'nın son önerisi; çöreği vanilyalı dondurma ile servis etmeniz, bence de çok süper bir fikir :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder